La Floració a Torres de Segre

_JMF0009

La fructicultura és la branca de l’agricultura que s’ocupa de la producció de fruites tant en arbres com en arbusts o plantes herbàcies

Torres de Segre es el bressol de la producció de fruita dolça a Catalunya, i com a municipi amb un gran interès i respecte mediambiental, i com no pot ser d’un altre manera, ha engrescat un seguit d’activitats adreçades al públic en general per a descobrir aspectes relacionats amb els diferents cultius i la producció de la fruita dolça, a la vagada que es veuran aspectes relacionats amb el medi.

Així, es podrà donar a conèixer la bellesa de la fructicultura i els paisatges que el cicle de la mateixa implica en cadascuna de les seves estacions climàtiques (primavera, estiu, tardor i hivern); per promoure el turisme mitjançant la invitació a participar de les activitats organitzades que permeten l’observació del paisatge i que inclouen l’explicació de fenòmens puntuals com la floració, la maduració de la fruita, la poda dels arbres i l’aclariment de la fruita.

 

El calendari de les activitats que es faràn es el següent:

Hivern
      9 de febrer, La poda i l’ajocada dels estornells, activitat de tarda. Lloc de trobada, “La Fusteria”. Hora 16:00 h fins a la posta de sol.
Primavera;
      18 de març, Floració*. Sortida guiada des del Molí a Carrassumada, amb aturada a mig camí per parlar de la floració, amb senzill vermut a Carrassumada i tornada a Torres de Segre. Horari de 9:30 – 13:30 h

24 de març, Floració. Sortida guiada des de La Fusteria, per camí natural voltants d’Utxesa, amb inici i final al mateix punt, amb senzill vermut final. Horari 10:00 a 13:00 h.

20 de maig, Aprenem a aclarir fruiters Passejada popular matinal, sortida del Molí, tast producte locals i musica en viu. Arribada a La Fusteria.

Estiu;
      17 de juny, Recol•lecció de la fruita*, Sortida guiada des de La Fusteria, per camí natural voltants d’Utxesa, amb inici i final al mateix punt, amb senzill vermut final. Horari 10:00 a 13:00 h.
Tardor;
      1 de setembre, Fruita i conserva*, jornada gastronòmica amb tallers.

11 de novembre, Fruiters, colors de tardor.

FLORACIÓ

Durant el mes de març, a la nostra zona té lloc la floració de totes les varietats de presseguers, nectarines, préssec de tomata, etc.., el que popularment coneixem com fruita d’os o fruita dolça, fent que es converteixin tots els camps en una marea de diferents tonalitats de color rosa, descrita per la premsa en general com un “Mar rosa ple d’encant”.

Des de fa uns anys, alguns pioners del municipi, productors de fruita dolça, i si més no visionaris, van deixar de veure la floració, tan sols com un cicle de les seves produccions, i en conseqüència, de l’inici d’una nova etapa de dur treball. Aquests van començar a valorar aquest moment com una part més del nostre apreciat entorn natural i incorporar com una forma més de turisme sostenible i responsable

Des d’aquest moment, comencen tímides activitats de divulgació d’aquest fenomen cíclic i natural, que reconeix la Plana de Lleida com a destinació turística per excel·lència de la floració de la fruita dolça o d’os.

Com no podria ser d’altra manera, com torredans i lleidatans, ens sentim orgullosos de poder mostrar i compartir els nostres fruiters i la resta del nostre patrimoni natural, al món, obrint les nostres portes, rebent-los i explicar-los que “La Franja de Ponent” és molt més que tòrrids dies de calor a l’estiu o llargues setmanes de boira durant l’hivern. Som al cor de la fruita dolça, de la fruita d’os, i que creiem fermament que rural no necessàriament vol dir tan sols dur treball, i que el turisme o l’ecoturisme és una forma de diversificació econòmica de gran valor per al territori, a més de generar noves oportunitats de desenvolupament local.

 

 

Donada la inquietud turística que suposa el tema de la floració i que havíem pogut corroborar en els darrers anys, durant aquest any 2018, a més d’indicar i començar a definir els itineraris per els millors llocs a visitar per contemplar aquestes vistes també s’han organitzat visites guiades entre els diferents camps de fruiters en plena floració, que inclou l’obligada  pujada al “Tossal de Carrassumada“, lloc des d’on gaudir de vistes en 360º de la Plana de Lleida. Amb les inestimables explicacions d’un agricultor local amb àmplia experiència, el qual ens relata tot el procés del cultiu de la fruita des de la seva poda fins a la seva recol·lecció i venda. Per culminar l’activitat es fa un petit refrigeri enmig d’un dels camps, precisament en el punt de canvi de varietats i per tant de tonalitat de rosa de les flors.

 

 

Presentación_TDSNaTur

Presentació_Floració_Álbum de fotografías