L’Utxi

Utxi_El_Mussolet_de_UtxesaOriginàriament l’Utxi (El Mussolet d’Utxesa) era, i encara l’és, la mascota d’Utxesa i per tant la imatge dels espais naturals que envolten Torres de Segre. Mascota i imatge corporativa d’aquesta destinació turística, tant pel que fa al turisme de natura o ecoturisme, com al turisme cultural.

L’Utxi està inspirat en un ocell nocturn, concretament en un mussol banyut (Asio otus), de comportament discret, però que si pares atenció el podràs observar en llocs com el pinar que envolta l’Ermita de la Mare de Déu de Carrassumada i el de La Fonteta a Utxesa, més fàcil resulta detectar-lo per l’oïda quan està criant, ja que durant aquest període de temps ja no es tan discret.

Va ser proposat i acceptat com a mascota l’any 2001, des de llavors, ha sigut una icona fidel en els esdeveniments que s’han dur a terme en els nostres espais naturals.

Camí natural

L’autor

JBalaschJordi Balasch i Solanes (by Balasch) es el pare de la criatura, de l’Utxi original (El mussolet d’Utxesa) i de totes les seves versions. Jordi, neix a Lleida l’any 1963. És dibuixant, il·lustrador, aquarel·lista i artista plàstic.

Més conegut habitualment com a dibuixant de premsa a la ciutat de Lleida, comença a fer dibuixos al Diari Segre de Lleida l’any 1986, amb una tira anomenada “Benito Sidral, reportero total”. A mateix diari apareix com a complement de les informacions de la programació de la televisió el personatge “L’home del Sofà”. L’any 1989 passa a dibuixar al Diari la Manyana de Lleida on realitzarà un dibuix diari de crítica local a la pàgina d’opinió fins l’any 2005. Durant tot aquest temps també realitza il·lustracions pel mateix diari, i segueix explotant el mateix personatge que apareixia al diari Segre. Durant aquest temps publica tres llibres, el primer anomenat “Byològic”, que representa la relació entre l’home i la natura mitjançant la il·lustració en clau d’humor a la jungla selvàtica. El segon l’anomena “Zaping” i és un recull de vinyetes de “L’home del sofà” publicades els caps de setmana als suplements del mateix diari. El tercer llibre és “Marracades”, un recull dels acudits de premsa diaris de la política lleidatana del anys 93-94. També ha publicat al diari de Barcelona “Brusi”.

Des de l’any 2005 i fins el 2011 ha publicat un acudit diari al Bon Dia de Lleida, utilitzant les noves tècniques de suport informàtic que permetia aportar color a els seus dibuixos. És creador dels personatges “Utxi”, el mussolet d’Utxesa, i el “Caragol Banyetes”, adreçat al mon infantil i explotat per el club Banyetes de l’Ajuntament de Lleida. Des del mateix 2011 fins avui ha estat publicant les seves vinyetes d’humor a diversos mitjans, com La Quera, amb la seva 16 Rué de la Llotja, el mateix diari Bon Dia o el fugaç Matí Independent.

La tardor del 2014 s’incorpora a Lleida.com com a vinyetista amb una espai especial a la pàgina principal i una pàgina amb un recull de tots els seus dibuixos.

Font: http://www.lleida.com/creadors-lleidatans/jordi-balasch

Per saber més d’ell visiteu: http://bybalasch.blogspot.com.es/ i http://jordibalasch.blogspot.com.es/

Us deixem algunes de les imatges cedides pel Jordi Balasch (By balasch) i que fem servir com mascota de totes nostres activitats.

 UtxiBici  totsplegatsconsorciweb
El ciclista per La Pedalada
L’integrador de l’antic Consorci d’Utxesa
Utxi Cursa 10 km Panta Utxesa  descarga
El corredor, per La Volta al Pantà
El Motard, per la concentració a Torres de Segre

20150530-utxi-de-naturalista.jpg

20150530 Utxi de turista2 

El naturalista i turista o fotògraf per ajudar amb la
Promoció del nostre patrimoni natural i cultural

2002