La Floració

DESCOBREIX TORRES DE SEGRE: Activitats Floració 2021

Floració, Utxesa i Carrassumada

Durant el mes de març, al nostre territori té lloc l’esclat en flor de totes les varietats d’arbres de fruita d’os i fruita dolça. Una enorme catifa de flors rosades cobreix els nostres camps i proporciona a tothom que vulgui admirar-la una de les imatges més belles que la natura pot oferir.

El més valuós de tot, és que aquestes boniques flors formen part del cicle de la vida dels arbres i també dels seus cuidadors que amb esforç i respecte faran que esdevinguin  préssecs, nectarines, peres o pomes. Fruits saborosos que formaran part de la nostra dieta mediterrània i que ompliran les taules tant d’aquí com d’arreu del món.

El municipi de Torres de Segre compta amb uns paratges emblemàtics i uns indrets determinats com el Pantà d’Utxesa i el turó de l’Ermita de Carrassumada, des d’on tot aquest paisatge florit enamora els sentits d’aquells que els contemplen. 

Panoràmica des de Carrassumada on es veu la Seu Vella de Llieda al fons

Utxesa

El pantà d’Utxesa és un embassament que pertany al Canal de Seròs, creat per una presa situada al municipi de Torres de Segre, que s’estén pels termes de Torres de Segre, Sarroca de Lleida i Aitona, a la comarca del Segrià.

És un pantà únic a Catalunya, ja que no es troba a cap riu sinó al mig del traçat del Canal Industrial de Seròs, encara que es considera dintre de la conca del riu Segre.

Aquest embassament es podria dir que està format per dues parts. La formada per la inundació de les valls del Secà i de la Valleta, que formen la part de l’embassament coneguda com la del Secà i la part coneguda com d’Utxesa que és la part inundada de la vall d’Utxesa.

És important destacar que aquest embassament s’ha convertit en una important zona humida que és utilitzada com a hàbitat per moltes espècies aquàtiques i aus migratòries, fet que no ha passat desapercebut per la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya que el declarà el 23 d’octubre de 1990 Reserva Natural de Fauna Salvatge.

En aquest sentit us convidem a visitar l’exposició de la fauna que hi tenim a Utxesa, única a Catalunya, situada al punt d’informació; on durant tot l’any organitzem, visites guiades, activitats per escoles molt diverses com la recerca de rastres d’animals de la zona, activitats esportives, tallers de ioga, meditació i astronomia, cursos de reciclatge, conscienciació mediambiental i cura de la natura, entre molts d’altres.

Punt d’Informació d’Utxesa

Ermita de Carrassumada

Al terme de Torres de Segre, a la comarca del Segrià, al límit quasi de la província de Lleida amb l’Aragó, es troba l’ermita i la masia de Carrassumada situades sobre un tossal. Ambdues construccions són molt senzilles i sense cap afegit decoratiu. L’ermita és de planta rectangular amb absis circular i té una sola nau amb embigat al sostre faixat, amb dues arcades de mig punt rebaixat amb contrafort exterior. La masia contigua conserva part de l’obra mestra primitiva a la planta baixa, reforçada també amb contraforts.

Per la seva situació elevada, des del seu cim es poden observar molt bones vistes de la major part de la comarca del Segrià. Al peu del tossal s’obren infinitat de conreus de fruiters, fruit de la transformació en regadiu d’una gran expansió de terreny àrid. La ratlla del riu, contornejada de verd i més amunt, a ponent, els serrats tabulars de l’Aragó. I a l’oest, s’aixeca, la mola cònica del Montmeneu, el cim solitari i orgullós que és el pic més alt del Segrià.

L’ermita de Carrassumada, amaga molts anys d’història d’aquestes contrades. Sota les seves construccions, s’hi troben records d’altres èpoques.

Façana principal de l’Ermita de Carrassumada

El Museu de l’evolució


El Museu de l’Evolució permet obtenir una visió general de l’evolució de l’ésser humà des dels seus inicis fins a l’actualitat, utilitzant les eines com a fil conductor, sempre canviants en funció del progrés de les persones.

Situat en un dels edificis més emblemàtics de Torres de Segre, l’antic molí de Torres, el museu compta amb sis sales que repassen diferents moments del progrés humà.

Ala planta baixa, Les petjades de l’home ens descobreix les primeres eines fabricades per l’home; a Neixen pobles i ciutats, al soterrani, sorgeixen els oficis per treballar la fusta o el metall; i, finalment, a sota, hi trobem La llar, on veiem vestimentes i altres estris d’ús quotidià, i dues sales més dedicades al molí d’oli i al molí fariner.

Antic Molí de Torres de Segre i actual Museu de l’Evolució

L’Ajuntament de Torres de Segre us convida a visitar aquests quatre tresors turístics, i per això, ha organitzat diferents visites guiades.

Aquestes rutes es realitzaran al bell mig de la floració i respectant en tot moment les mesures sanitàries anti Covid.
És precisament a l’aire lliure i amb la natura al voltant on es pot gaudir d’una major seguretat.

DIUMENGE 28 DE FEBRER

 • De les 9:00 h a les 17:00 h. Obertura del Punt d’Informació ‘La Fusteria’ d’Utxesa i visita opcional a l’exposició de fauna. (Grups reduïts de 6 persones o grups bombolla)
 • De les 11:00 h a les 13:00 h. Obertura de lab Capella i l’Ermita de Carrassumada i visita explicativa a l’interior.
  Grups reduïts de 6 persones o grups bombolla)

DISSABTES 5 I 12 DE MARÇ

 • A les 09:00 h concentració davant de l’Ajuntament de Torres de Segre i benvinguda. Breu explicació a càrrec de Francesc Xavier Miarnau (enginyer Tècnic Agrícola i agricultor).
 • 09:30 h.Ruta en cotxe fins al Tossal i l’Ermita de Carrassumada passant ben en mig de la floració.
 • 10:30 h. Visita al Turó, el monument del “Mai Més” i l’Ermita de Carrassumada.
 • 11:30h. Visita a la Reserva Natural d’Utxesa.
 • 14:00 h. Dinar
 • 16:00h. Visita al Museu de l’Evolució.

 Preu de 5€  prèvia reserva via email a utxesa@utxesa.org o trucant als telèfons 973 79 60 05 / 659 54 23 19

PAGAMENT PER TRANSFERÈNCIA
Ajuntament de Torres de Segre
P2528900J
ES51 2100 0208 1302 0007 0716
Indicar: NOM I CONCEPTE

DIUMENGES 

6 de Març

 • 09:00h.Trobada al Punt d’Informació d’Utxesa “La Fusteria” i benvinguda.
 • 09:15h. Visita a l’exposició de fauna.
 • 09:30h. Caminada vora l’embassament i visita dels camps florits.
 • 10:45h. Sortida en cotxe cap al Turó de Carrassumada.
 • 11:30h. Arribada al Turó i visita al monument del “Mai Més” i l’Ermita.

13 de Març

 • 09:00h. Trobada a l’antic Molí i benvinguda.
 • 09:15h. Visita al Museu de l’Evolució.
 • 10:00h. Sortida a peu cap al Turó de Carrassumada i visita als camps florits.
 • 11:30h. Arribada a Carrassumada i visita al monument del “Mai Més” i l’Ermita.

Preu 3 €, prèvia reserva via email a utxesa@utxesa.org o trucant als telèfons 973 79 60 05 / 659 54 23 19

PAGAMENT PER TRANSFERÈNCIA
Ajuntament de Torres de Segre
P2528900J
ES52 2100 0208 1302 0007 0716
Indicar: NOM I CONCEPTE

Dissabte 19 de març

Programa de ràdio des del Turó de Carrassumada –  El Vermut de Llucià Ferrer-

 

Veniu a descobrir-nos! Torres de Segre  El Color de la Floració!