Aiguabarreig Segre-Cinca

Camí Verd – Riu Segre / Aiguabarreig Segre-Cinca

Descripció

DSC_8360És un Espai fluvial de gran interès naturalístic i paisatgístic. La confluència del Segre i del Cinca constitueix l’Aiguabarreig, un paratge de gran riquesa natural. Està delimitat pel curs del riu Cinca en el límit provincial d’Osca i pel curs del riu Segre des de l’assut o la resclosa del canal d’Aitona a Torres de Segre fins la Granja d’Escarp, al Segrià. L’àmplia làmina d’aigua de l’aiguabarreig, els boscos de galeria a les seves ribes, que sovint esdevenen en grans i relativament ben conservats boscos de ribera, amb freqüents illetes i canyissars que la poblen, son l’hàbitat idoni per a multitud d’espècies animals, entre els que cal destacar les més de 264 espècies d’aus que han sigut observades als llargs dels anys, tant sedentaris com migratoris.
DSC_8364

Espai de caràcter continental, amb un notable contrast paisatgístic entre la verdor de les riberes i la tonalitat seca i eixuta dels voltants, que, sumat al bon estat ecològic del riu, el fa representatiu dels sistemes naturals aquàtics i riberencs de la depressió de l’Ebre. Presenta alhora una gran diversitat d’ocells, així com algunes espècies d’interès d’altres grups.

De les 760,96 ha protegides d’aquet Espai (en groc), 103,71 (13,63%) resten al terme municipal de Torres de Segre.

aiguabarreig

L’aiguabarreig dels rius Segre i Cinca constitueix un espai fluvial de gran interès per la seva singularitat paisatgística en el conjunt de les planes eixutes interiors i per la diversitat pròpia dels sistemes naturals associats a cursos d’aigua que travessen la depressió de l’Ebre. La vegetació de ribera associada als ambients riparis es troba en un bon estat de conservació i és una àrea de refugi per a una gran diversitat d’espècies de fauna, en especial del grup dels ocells.

Mesures de protecció

Aquest Espai resta protegit per diferent figures de protecció, entre elles cal destacar:

  • Natura 2000. Nom: Aiguabarreig Segre – Cinca / Superfície total: 760,96 ha. Regió biogeogràfica: Mediterrània / Tipus: espais d’aigües continentals / Àmbit: terrestre
  • Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Codi: ES5130013 / Superfície: 760,96 ha
  • Lloc d’Importància Comunitària (LIC). Codi: ES5130013 / Superfície: 760,96 ha
  • Inventari zones humides de Catalunya. 18003310 – Aiguabarreig Segre-Cinca
  • Inventari d’espais d’interès geològic de Catalunya. Geozona – 206 – Successió oligocena de Serra Picarda-Montmeneu

Visita virtual a Espais Naturals de Ponent